De opwarming van de aarde vormt een groot risico voor de oceanen, zeeën en landbouwgronden. Dit zorgt er ook voor dat we over minder grondstoffen van hoge en duurzame kwaliteit komen te beschikken. Momenteel behoort de landbouw tot een van de grootste emissie uitstoters ter wereld. Daarom maken wij ons al tientallen jaren hard voor duurzame inkoop en landbewerking. We richten ons voornamelijk op de visserij en groenteteelt, omdat we daarmee echt een verschil kunnen maken.
Een toenemende wereldbevolking betekent dat we continu goed na denken over hoe we voedzame en duurzame voeding kunnen produceren. Ieder jaar wordt er meer dan 1,3 miljard ton voedsel verspild, voornamelijk door huishoudens.. Diepvriesproducten vormen een goede oplossing om die verspilling te verminderen, omdat er bij dit soort producten tot wel zes keer zo weinig verspilling optreedt dan bij vers voedsel*.
*Martindale, W, (2014) "Using consumer surveys to determine food sustainability", British Food Journal, Vol. 116 editie: 7, pp.1194-1204, doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0242.
Onze oceanen verkeren in zwaar weer
De wereldwijde vraag naar vis en zeevruchten blijft toenemen, maar door overbevissing en vernietigende werkwijzen staat het wereldwijde visbestand steeds meer onder druk. Tel daar de klimaatverandering en de wereldwijde vervuiling van de oceanen bij op en het mag duidelijk zijn: de oceanen verkeren in zwaar weer. Dit zorgt dus voor een behoorlijk risico voor het leven in zee en de vis voorraden.
Deel uitmaken van een groter geheel
De Verenigde Naties hebben werelddoelen voor duurzame ontwikkeling (SDG, Sustainability Development Goals) opgesteld om de grootste wereldwijde duurzaamheidsdreigingen aan te pakken. Onze eigen duurzaamheidsdoelen zijn afgestemd op de volgende SDG's: 2, 6, 7, 8, 12, 14 en 15.
Werk samen met ons aan een groene toekomst
Het is beter voor het milieu om meer plantaardig voedsel (zoals groenten) en vis uit duurzame vangst te eten. Daarom investeren we doorlopend in een breder en beter assortiment vis, groenten, vegetarische maaltijden en producten zonder vlees.
Wil je zelf iets doen voor een duurzame en gezonde toekomst? Wij hebben een aantal tips voor je:
- Eet veelzijdig
- Eet vaker plantaardig voedsel, zoals groenten
- Eet vaker vis en zeevruchten, maar let er wel op dat die duurzaam zijn gevangen
- Eet minder producten met veel vet, suiker of zout (denk aan chips, snoep en frisdrank) - lees altijd het productetiket
- Kook met gezondere vetten en oliën, zoals koolzaadolie, zonnebloemolie en olijfolie
- Koop alleen wat je nodig hebt en maak geen te grote porties klaar
- Waar mogelijk, gebruik verpakkingen opnieuw voordat je ze gaat recyclen