Waar moet ik op letten bij het invriezen van mijn groenten?

Groenten invriezen en vervolgens klaarmaken is geen enkel probleem als je rekening houdt met een aantal factoren. Iglo legt alles uit over groenten invriezen.  

 

Groenten blancheren

Zorg alvorens de groenten te blancheren ervoor dat ze grondig gewassen en gedroogd zijn. Haal vervolgens de aangetaste plekjes weg en snijd alles in grote stukken. Om de groenten daarna daadwerkelijk te blancheren, dompel je ze enkele minuten in een pan met kokend water en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door de groenten hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces. Hierdoor blijven de meeste ingevroren groenten houdbaar voor negen tot twaalf maanden. Dit geldt niet voor ingevroren voorgesneden groenten, zoals rauwkost of ingevroren roerbakgroenten. Deze kun je maximaal 3 maanden bewaren. Daarnaast kun je groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien verliest de groente dan zoveel water dat er niets van overblijft.

Groenten invriezen

Groenten invriezen is over het algemeen zeker mogelijk! Het is hierbij wel belangrijk om onderscheid te maken tussen groenten invriezen en diepvriezen. Diepvriezen is een industrieel proces waarbij de temperatuur in de kern van de groenten snel verlaagd wordt, waardoor de celstructuur nauwelijks aangetast wordt en de textuur/bite behouden blijft. Iglo spinazie wordt bijvoorbeeld gedurende 2 à 3 minuten diepgevroren bij -40 °C. Door onze producten snel diep te vriezen stopt het de verdere ontwikkeling van bacteriën. Het resultaat is dat Iglo producten langer houdbaar zijn dan thuis ingevroren groenten!

Wanneer je thuis groenten of restjes in de vriezer bewaart, vries je ze in. De temperatuur van het eten dat je thuis invriest daalt erg langzaam in vergelijking met producten die diepgevroren worden; gemiddeld duurt het thuis invriezen van producten zo’n 24 uur! Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd. Voeding die thuis ingevroren wordt is vaak nog  enkele weken houdbaar, waar dat bij diepgevroren producten meestal enkele jaren is.

Groenten rauw invriezen

Hoewel groenten invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal stopgezet.
Het is daarom belangrijk om te weten dat hoe eerder je de groenten invriest, hoe meer voedingsstoffen behouden blijven. De meeste groenten worden ook eerst onderworpen aan een methode van warmtebehandeling, meestal blancheren. Dit gebeurt voornamelijk om de rijpende enzymen te inactiveren, maar ook voor smaak-, textuur- en kleurbehoud. 

Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen

Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden. Het is in dit geval dus het beste om deze roerbakgroenten te verwerken in een saus of als soepgroenten. Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.

Groenten ontdooien

Wil je (wok)groenten ontdooien? Let op, dit is vaak niet nodig! Sterker nog, het Voedingscentrum raadt af om je diepvriesgroenten te ontdooien - tenzij je dit op de goede manier doet om schadelijke bacteriën minder kans te geven. Veilig ontdooien doe je door de groenten of restjes de avond van tevoren afgedekt in de koelkast te leggen. Beter nog is om het in bevroren staat direct te ontdooien in de magnetron of pan. Het wordt daarbij aangeraden om de ontdooide producten goed te verhitten (Verhit de groenten minimaal 2 minuten op 70°C) en vervolgens meteen op te eten. Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te  ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen. Lees hier waarom het zo belangrijk is om groenten te eten.

Gekookte groenten invriezen vs. gesneden groenten invriezen

Je kunt zowel gekookte groenten als gesneden groenten invriezen. Voordat je de groenten invriest is het belangrijk om ze te laten afkoelen. Dit voorkomt dat de warmte het vriesproces beïnvloedt en condensvorming veroorzaakt. Verpak de groenten vervolgens in een luchtdichte verpakking en plaats ze in de vriezer.

Hou er rekening mee dat voorgesneden groenten vaak wat meer water bevatten. Dit water zal tijdens het invriezen uitzetten waardoor de structuur van de groenten kan veranderen. Ook is het belangrijk om te weten, dat hoe eerder je de groenten invriest, hoe meer voedingssstoffen behouden blijven. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan ons artikel over het diepvriezen van spinazie.